Buislasersnijden
Buislasersnijden
Buislasersnijden is de kerncompetentie van Profilelaser. Het gehele proces binnen Profilelaser is dan ook gestroomlijnd en volledig ingericht op profiel- en buislasersnijden. Door middel van lasersnijden bewerken we metalen koker-, buis-, hoek- en U-profielen voor uiteenlopende toepassingen. Buiten de ‘standaard’ profielen als koker, buis, hoek –en U-profiel hebben wij ook de mogelijkheid om andere profielsoorten (zoals bijvoorbeeld een jansen profiel) te snijden.
Buizen of profielen worden in elke industrie toegepast, als frame, constructie of als eindproduct. Deze buizen worden in veel gevallen mooier, sneller en kostenefficiënter bewerkt door gebruik te maken van buislasersnijden.
Voor een goed resultaat is het belangrijk rekening te houden met de aanleverspecificaties en ontwerpaspecten. Profilelaser kijkt graag mee met uw ontwerp als het gaat om buislasersnijden zodat de bewerking goed en efficiënt kan verlopen. Hiermee borgen we de kwaliteit zodat het resultaat aan de gestelde eisen kan voldoen.
Methoden van buislasersnijden
Een buis of een profiel kan op verschillende manieren gesneden worden. Afhankelijk van het eindproduct wordt bekeken welke methode hiervoor het meest geschikt is.
2,5D-lasersnijden
Bij 2,5D-lasersnijden wordt een haakse snede gemaakt van 90°. Alle snedes worden haaks gemaakt op het buisoppervlakte, waarbij de buis of koker draait onder de lasersnijkop. De laser blijft hierbij dezelfde materiaaldikte snijden.
3D-lasersnijden
Bij 3D-buislasersnijden kan de lasersnijkop kantelen tot een hoek van 45°. Hierdoor is het ook mogelijk schuin op de wanddikte te snijden. Daarmee ontstaan perfecte afschuiningen voor verbindingsmogelijkheden op hoeken en uitsparingen of verzonken gaten.
XY-snijden
Bij XY-snijden volgt de lasersnijkop de contour van het gat. De buis roteert niet, maar de lasersnijkop beweegt langs de X- en Y-as van de buis. Hierdoor ontstaat een loodrechte snede op het horizontale vlak. Dit wordt ook wel cilindrisch snijden genoemd (gelijk aan een boorgat).
Maatwerk
Maatwerk is bij Profilelaser eerder een regel dan een uitzondering. Onze engineers zijn inmiddels zo ervaren dat zij al aan het werk kunnen op basis van een geschetste tekening met de maatvoering benoemd. Dat maakt ons een sterke partner bij uw productontwikkeling. Wij kunnen in eigen beheer een 3D-tekening realiseren op basis van een schets met uw specificaties.
Levertijden essentieel
In veel sectoren zijn levertijden van essentieel belang. Dat begrijpen wij bij Profilelaser als geen ander. Onze processen zijn geoptimaliseerd en gestroomlijnd, zodat wij onze afgesproken levertijden nagenoeg altijd kunnen nakomen en als het moet zelfs vaak nog sneller kunnen leveren.
Direct een offerte aanvragen
Vraag snel en eenvoudig een offerte aan via ons offerteformulier. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Zuurstof of stikstof
Als toegevoegd gas voor het uitblazen gebruiken we zuurstof of stikstof. Voor koper en koolstofhoudende staalsoorten is dit meestal zuurstof. Zuurstof maakt het mogelijk om op een hoge snelheid te snijden.
Als alternatief kan gekozen worden voor stikstof als snijgas. Snijden met stikstof heeft als voordeel ten opzichte van zuurstof dat er geen oxidehuid achter blijft op de snijranden. Wanneer producten gepoedercoat worden zonder een specifieke voorbehandeling, is het daarom beter om stikstof te gebruiken. Snijden met stikstof is echter gebonden aan een maximale wanddikte. Er kan minder dik materiaal mee gesneden worden.
Stikstof wordt onder meer toegepast bij lasersnijden van aluminium, lasersnijden van rvs en lasersnijden van messing.
Werking lasersnijmachine
De buislasersnijmachines bij Profilelaser bestaan uit een buismanipulator gekoppeld aan een lasersnij-inrichting. De manipulator is ontworpen om een buis of koker snel onder de laserkop te bewegen om zo de gewenste snijcontouren in het materiaal te verkrijgen.
De lasersnijkop is het basispunt van de buislasersnijmachine. Deze heeft de mogelijkheid om verticaal en horizontaal te bewegen, loodrecht op de lengte-as van de buis. Om met die bewegingen alle gewenste snijcontouren te maken wordt de buis in de lengte heen en weer bewogen en moet deze kunnen roteren. Deze bewegingen tezamen zorgen voor de benodigde contouren.
Voor het lasersnijden hebben we ook machines die voorzien zijn van een 3D-snijkop, waarmee afschuiningen (tot max 45º) op de wanddikte gemaakt kunnen worden.
CO2-laser en fiberlaser
Bij het lasersnijden maken we gebruik van twee lasertypes, namelijk de CO2-laser en de Fiberlaser. Bij de CO2-lasersnijder wordt de laserstraal via spiegels naar het werkstuk geleid. Bij de Fiberlaser wordt geen gebruik gemaakt van spiegels, maar wordt de straal direct naar de snijknop geleid door een glasvezelkabel. Het rendement van een Fiberlaser is vele malen hoger en deze is minder gevoelig voor reflectie, waardoor bijvoorbeeld ook koper lasersnijden en messing lasersnijden mogelijk is.