Kennisbank

CNC buislasersnijden vs andere snijmethoden

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen CNC buislasersnijden en het snijden van buizen op een andere methode. De verschillen zijn belangrijk om te weten, zodat u een zo goed mogelijke beslissing kunt nemen hoe u uw buizen wilt bewerken.

Gaat u voor de traditionele methode, een andere CNC-snijmethode of kiest u ervoor om uw buizen te laten lasersnijden? De experts van Profilelaser leggen graag het verschil uit in deze blog!

Wat is CNC buislasersnijden?

Het lasersnijden van buizen wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden. CNC staat voor ‘Computer Numerical Control’ en betekent dat een buislasersnijmachine volledig computergestuurd is. Dit is mogelijk doordat de software werkt op basis van aangeleverde .STEP- en .IGES-files, die in te lezen zijn op een buislasersnijmachine.

Het voordeel van dit geautomatiseerde proces is dat wanneer het bestand is ingeladen en juist wordt afgesteld, elk product identiek aan de andere bewerkt wordt. Dit komt doordat een lasersnijmachine snijdt volgens de opgestelde tekening. Hierdoor is het mogelijk om sneller en tegen lagere kosten producten te lasersnijden.

Bij het lasersnijden van buizen wordt gebruikmaakt van een krachtige laserstraal die ervoor zorgt dat het materiaal nauwkeurig gesneden wordt. Het voordeel van lasersnijden is dat de sneden schoon zijn, waardoor nabewerkingen vaak niet nodig zijn.

Welke materialen zijn allemaal te buislasersnijden:

Waarom zou je kiezen voor CNC buislasersnijden?

Als u buizen, profielen of kokers snel en met hoge nauwkeurigheid wilt bewerken, dan is CNC buislasersnijden een zeer geschikte optie. Daarnaast is het mogelijk om met deze bewerkingsmethode de meest complexe vormen te realiseren, zonder dat u inlevert op kwaliteit. Deze bewerkingsmethode bespaart ten opzichte van traditionele snijmethoden ook tijd en geld.

De onderstaande bewerkingen zijn mogelijk om eenvoudig te lasersnijden:

  • Haakse snede
  • Radius kokerprofielen
  • Verhouding gaten/wanddikte
  • XY-modus
  • Recht op speciaal contour
  • Graveren
  • Snijden open profielen
  • Lasnaaddetectie

Traditionele snijmethoden voor buizen

Naast moderne snijtechnieken worden ook nog steeds traditionele snijmethoden gebruikt voor het bewerken van buizen. Zo is het zagen, boren en frezen van buizen een traditionele bewerkingsmethode om buizen te bewerken.

Methoden zoals waterstraalsnijden, autogeen snijden en plasmasnijden zijn al langere tijd bekend als CNC- snijmethoden. Elke techniek heeft zijn eigen voordelen, afhankelijk van het materiaal en de gewenste resultaten. Hieronder worden de verschillende traditionele en computergestuurde snijmethoden omschreven.

Zagen, boren en frezen

Het zagen, boren en frezen van een buis om deze in de gewenste maat en vormen te krijgen is één van de meest traditionele snijmethoden. Zo wordt een buis met een mechanische zaag op lengte gemaakt, hierbij is afhankelijk van de zaag hoe complex de sneden gemaakt kunnen worden.

Met behulp van draaiend gereedschap (een boor) kunnen er gaten of andere ontwerpen in metaal gemaakt worden. Hiervoor is echter wel een geschikte boorhouder en boor voor nodig. Daarnaast zorgt het boren in metaal ervoor dat er meestal bramen ontstaan, waardoor een nabewerking vereist is.

Wanneer specifieke of complexe vormen nodig zijn in het metaal, is frezen vaak een veel gekozen optie. Daarnaast is het mogelijk door middel van te frezen een specifiek patroon of een uitsparing te maken. Echter is dit een tijdrovend en arbeidsintensief proces.

Voordelen:

  • Kleinschalige bewerkingen zonder insteltijd
  • Rechte sneden zijn snel en efficiënt uit te voeren

Nadelen:

  • Complexe patronen zijn moeilijk te realiseren
  • Tijdrovend productieproces
  • Vervormingen kunnen optreden door mechanische druk

Waterstraalsnijden

Waterstraalsnijden is een snijproces waarbij water in de vorm van een straal onder extreem hoge druk door een metalen buis heen wordt geperst. De harde waterstraal maakt het mogelijk om verschillende metaalsoorten te bewerken. Wanneer harde materiaalsoorten worden gesneden, wordt ‘abrasief’ aan het water toegevoegd, om de effectiviteit van de snede te verhogen. Deze snijmethode is zeer effectief voor dunne materialen zoals glas of kunststof, maar ook voor zeer dikke materialen.

Voordelen:

  • Vrijwel iedere metaalsoort is te bewerken
  • Dikke materialen zijn te snijden

Nadelen:

  • Ronde vormen of patronen zijn lastig te automatiseren
  • Lagere nauwkeurigheid ten opzichte van lasersnijden
  • Lagere productiesnelheid ten opzichte van lasersnijden

Autogeen snijden

Autogeen snijden wordt ook wel brandsnijden of oxy-acetyleensnijden genoemd. Deze snijmethode maakt gebruik van zuurstof en brandgas om hoge temperaturen te bereiken. Dat maakt deze CNC-snijmethode zeer geschikt voor het snijden van dikke metalen.

Buizen worden gesneden door middel van verbranding. Hierbij wordt een brandbaar gas gecombineerd met zuurstof. De zuurstofstraal blaast het verbrandingsrest weg en snijdt door het materiaal. De smelttemperatuur van de slak (het restproduct van de verbranding) moet lager zijn dan de verbrandingstemperatuur, zodat de slak vloeibaar wordt en gemakkelijk kan worden weggeblazen.

Met autogeen snijden zijn complexe vormen moeilijk te realiseren en zijn de sneden over het algemeen niet helemaal schoon, waardoor bramen nog verwijdert dienen te worden. Daarnaast zijn dunne materialen minder goed te bewerken met autogeen snijden, doordat de kans op vervorming aanwezig is.

Voordelen:

  • Geschikt om zeer dikke materialen te snijden
  • Flexibel in ruwe omgevingen

Nadelen:

  • De snijrand is grof, waardoor vaak nabewerkingen nodig zijn
  • Dunne metaalsoorten kunnen vervormen door de hoge hitte
  • Niet geschikt voor Non-ferro metalen

Plasmasnijden

Plasmasnijden is een snijmethode die werkt met ionen (plasma) om buizen te bewerken. Het is mogelijk om met plasmasnijden dikker materiaal te bewerken, maar met minder hoge nauwkeurigheid. Dit komt doordat plasmasnijden een wat ruigere afwerking geeft aan metaal, waardoor nabewerkingen over het algemeen nodig zijn. Echter is deze snijmethode wel een snelle manier om bewerkingen mogelijk te maken.

Voordelen:

  • Zeer geschikt voor dikkere metaalsoorten

Nadelen:

  • Tijdens het snijproces kunnen er bramen ontstaan
  • Er kan vervorming optreden door warmte-invloed

Het verschil tussen CNC buislasersnijden en traditionele methoden

CNC buislasersnijden is een geavanceerde techniek waarbij een computergestuurde laser nauwkeurig buizen snijdt op basis van digitale ontwerpen. Deze snijmethode levert schone snedes en vereist in de meeste gevallen geen nabewerking. Dat maakt buislasersnijden sneller en kostenefficiënter dan andere snijmethoden, zoals autogeen snijden, plasmasnijden, zagen, boren en frezen. Ieder product bij buislasersnijden is identiek aan de andere, zonder in leveren op kwaliteit.

In tegenstelling tot andere snijmethoden, zoals autogeen snijden en plasmasnijden, zagen, boren en frezen van metaal biedt CNC buislasersnijden aanzienlijk veel voordelen op het gebied van nauwkeurigheid en flexibiliteit. Dit maakt deze bewerkingsmethode een zeer geschikte oplossing voor verschillende industrieën.

Scroll naar boven