Kwaliteitsborging

Kwaliteit staat centraal

De kwaliteit van onze dienstverlening staat centraal. Dit voor zowel de productkwaliteit als de service die wij u kunnen bieden. Wij monitoren voortdurend de productkwaliteit gedurende het proces. Ook zijn onze machines uitgerust met een aantal functies die de productkwaliteit ten goede komen.

 

TORSIE- EN CENTERINGCONTROLE

Onze machines zijn uitgevoerd met een torsie- en centeringcontrole om de ingevoerde koker te controleren op een afwijking van de waardes. Indien nodig worden deze waarden softwarematig gecorrigeerd.

Getordeerd profiel

Als de buis getordeerd is, is het een probleem om de gaten recht achter elkaar, of precies in het midden van de koker te snijden. Als de afwijking te groot is kan de machine deze cycli niet uitvoeren.

Afwijking niet-haaks profiel

Hetzelfde geldt voor een profiel dat niet helemaal haaks is. Ook hier is het een probleem om de gaten precies in het midden van de koker te snijden. Daarom stellen we hoge eisen aan de inkoop van onze basismaterialen. 

Afwijking krom profiel

Als de buis krom is kan de machine de gaten niet precies in het midden van de buis of koker snijden. Bij een te grote afwijking kunnen de waardes niet softwarematig gecorrigeerd worden.

Toleranties op het buislasersnijden

De toleranties op het buislasersnijden kunnen in twee groepen verdeeld worden.

1) De tolerantie die ontstaat door het snijproces en de bewegingen van de machine.
2) De tolerantie die ontstaat door de afwijkingen van het te snijden profiel.

De machinetolerantie in de lengterichting (X-as) zal normaal gesproken +/- 0.2 mm zijn. Alleen als het product veel snijcontouren heeft en daardoor erg opwarmt zal de tolerantie toenemen door de uitzetting. Deze afwijking is het grootst bij het eerste product uit de nieuw ingevoerde buislengte. Dit omdat hierbij de complete handelslengte opgewarmd wordt en uitzet. De extra lengte (E) ontstaat door de uitzetting. Zie de schematische weergave in onze illustratie. 

Bij de tolerantie op de dwarsrichting van het profiel (Y-as) zal het een optelsom zijn van de machinetolerantie en de afwijking in het buisprofiel (kromheid, torsie, maattolerantie, haaksheid, enz.).

Zo zal bij kokerprofielen tot een 40 mm dit in de praktijk een tolerantie geven van +/- 0.3 mm. Bij de grotere profielmaten zal dit groter kunnen worden. Bij ronde buizen speelt deze afwijking geen rol.

Afwijking uitzetting

A: Kleminrichting (vast punt)
B: Afzuiging/ warmte
C: Ondersteuning
D: Lasersnijkop
E: Uitzetting

Materiaalvoorwaarden

Om het materiaal goed met onze buizenlasers te kunnen verwerken moet het materiaal aan bepaalde voorwaarden voldoen. Onze inkoopeisen zijn hierop afgestemd. Als u zelf materiaal wil aanleveren dient u rekening te houden met onderstaande voorwaarden.

  • De buizen bestaan bij voorkeur uit één charge.
  • Bij vierkante en rechthoekige profielen dienen alle vier de hoeken dezelfde radius te hebben.
  • Op de diameter, ovaliteit en haaksheid mag een afwijking van 0.5% van de nominale maat zijn.
  • In een bundel buizen van ca. 6000 mm handelslengte mogen geen gedeelde lengtes aanwezig zijn (bv. 2800+3200 achter elkaar).
  • De buizen mogen niet krom zijn.
  • De buizen mogen geen uitwendige bramen hebben.
  • De buizen mogen geen oxidelaag, roest of andere verontreinigingen aan de buitenzijde bevatten.
  • Stalen buizen mogen niet magnetisch zijn.
  • De buizen mogen niet langer zijn dan 6500 mm, voor automatische invoer niet korter dan 3200 mm.

Eventuele voorbewerkingen om het aangeleverde materiaal productie-geschikt te maken, worden in overleg in rekening gebracht.

Snijspetters

Door de vorm van de buizenlasersnijmachine worden de afvalstukjes door de buis heen afgezogen en bij de kleminrichting opgevangen. Ook het snijstof wordt meegezogen.

Vooral bij kleinere profielafmetingen in roestvaststaal kunnen  deze hete deeltjes zich gaan hechten op de binnenzijde van het profiel. Wij kunnen de rvs-profielen voorafgaand aan het snijden een behandeling geven waardoor de hechting van deze ‘snijspetters’ minimaal is.

Makkelijk & snel contact opnemen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Scroll naar boven