Lasersnijden 2020-05-06T08:23:14+02:00

2,5D en 3D Lasersnijden

Bij Profilelaser kunnen we door middel van lasersnijden verschillende koker-, buis-, hoek- en U-profielen bewerken voor uiteenlopende toepassingen.

Werking lasersnijmachine

De buislasersnijmachines bij Profilelaser bestaan uit een buismanipulator gekoppeld aan een lasersnij-inrichting. De manipulator is ontworpen om een buis of koker snel onder de laserkop te bewegen om zo de gewenste snijcontouren in het materiaal te verkrijgen.

De lasersnijkop is het basispunt van de buislasersnijmachine. Deze heeft de mogelijkheid om verticaal en horizontaal te bewegen, loodrecht op de lengte-as van de buis. Om toch de gewenste snijcontouren te kunnen maken betekent dat, dat de buis in de lengte heen en weer bewogen moet worden en moet kunnen roteren. Deze bewegingen tezamen zorgen voor de benodigde contouren.
Één machine is voorzien van een 3-D snijkop waardoor er ook afschuiningen op de wanddikte gemaakt kunnen worden. Dit kan tot een maximum van 45º.
Om de bewegingen van de buis te kunnen realiseren is er aan het uiteinde van de machine een kleminrichting geplaatst die vergeleken kan worden met een vierklauw van een draaibank. Deze inrichting klemt de buis of koker vast, kan deze heen en weer bewegen en laten roteren. Bij de laserkop is vervolgens een ondersteuning geplaatst om de buis of koker exact te kunnen positioneren. Deze ondersteuning is voorzien van vier rollen waardoor de buis eenvoudig in de lengte heen en weer bewegen kan.

Als de kleminrichting helemaal naar achteren geplaatst is kan een nieuwe buis of koker geklemd worden. Deze wordt automatisch op zijn plaats gelegd zodat de kleminrichting het kan vastpakken. Het profiel wordt dan vervolgens door de ondersteuning geduwd tot onder de lasersnijkop. Nu kan het snijproces beginnen. Als het product gesneden is, valt deze naar beneden op de afvoertafel of op de lopende band. Bij langere producten zal de afvoertafel het product tijdens het snijden blijven ondersteunen.

Lasertype CO2 laser en Fiberlaser

Bij het lasersnijden maken we gebruik van twee lasertypes, namelijk de CO2-laser en de Fiberlaser. Bij de CO2-laser wordt de laserstraal via spiegels naar het werkstuk geleid. Bij de Fiberlaser wordt geen gebruik gemaakt van spiegels, maar wordt de straal direct naar de snijknop geleid door een glasvezelkabel. Het rendement van een Fiberlaser is vele malen hoger en deze is minder gevoelig voor reflectie waardoor er bijvoorbeeld ook koper en messing mee gesneden kan worden.

Gebruik van gas bij lasersnijden

Als toegevoegd gas voor het uitblazen gebruiken we zuurstof of stikstof. Voor koper en koolstofhoudende staalsoorten is dit meestal zuurstof. Door het gebruik van zuurstof kan er op een hoge snijsnelheid gesneden worden.

Als alternatief kan er ook gekozen worden voor stikstof als snijgas. Hiermee kan minder dik materiaal gesneden worden. Zo wordt stikstof toegepast bij het snijden van roestvaststaal (RVS), aluminium en messing.

Het snijden met stikstof heeft ten opzichte van zuurstof als voordeel dat er geen oxidehuid achter blijft op de snijranden. Wanneer producten gepoedercoat  worden zonder een specifieke voorbehandeling, is het beter om  stikstof te gebruiken.
Het snijden met stikstof is mogelijk tot een bepaalde wanddikte.

Offerte aanvragen

  • Sleep bestanden hierheen of
    Toegestane bestandstypen: stp, step, jpg, png, pdf, dwg, dxf, xls, xlsx, doc, docx, zip, Max. bestandsgrootte: 2 MB, Max. aantal bestanden: 5.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.