Ontwerpaspecten 2020-04-08T21:33:50+02:00

Ontwerpaspecten

U heeft alle vrijheid in het ontwerpen van uw lasergesneden koker-, buis-, hoek- en U-profielen Er zijn echter een aantal specifieke aspecten waar u rekening mee moet houden:

HAAKSE SNEDE

Doordat de buis of koker onder de lasersnijkop draait, ontstaat er een snede die loodrecht op de wanddikte staat. De laser blijft dan steeds dezelfde materiaaldikte snijden. Dit is bijvoorbeeld te zien bij gaten / sparingen in een ronde buis, verstekken aan de uiteinden van een product of gaten / sparingen in de radius van een kokerprofiel.

Door de laatste vernieuwing in ons machinepark is het nu mogelijk om schuin op de wanddikte te snijden waardoor afschuiningen en maar ook platverzonken gaten mogelijk zijn.
Dit zogenaamde 3-D snijden is mogelijk tot een hoek van 45º.

Haakse snede profilelaser

Haakse snede

VERHOUDING GATEN/ WANDDIKTE

De sparing/ het gat mag in principe niet kleiner zijn dan de wanddikte. Kleine sparingen zijn wel mogelijk, maar zijn in verhouding duurder dan grotere gaten en vragen meer aandacht tijdens het snijproces.

XY-MODUS

Bij het loodrecht snijden op de wanddikte ontstaat een gat. De ronde diameter van het gat verloopt van uitwendig naar inwendig in de buis. Het gemeten gat blijft rond.

XY modus lasersnijden profilelaser

Links: Normaal, loodrecht gesneden.
Rechts: Gat in XY-modus gesneden.

 

Bij draadgaten bijvoorbeeld, willen we dit niet. Deze gaten kunnen wij snijden in XY-modus (gelijk aan een boorgat). In dat geval roteert de buis niet, de lasersnijkop volgt dan de contour van het gat. Deze XY-gaten mogen niet groter zijn dan 0.5 x diameter van de ronde buis. Bij een buis van rond 30 mm bijvoorbeeld kunnen we een XY-gat maken van rond 15 mm.

RADIUS KOKERPROFIELEN

Bij kokerprofielen dient een gesneden gat bij voorkeur niet in de hoekradius van de koker te liggen. Dit in verband met het roteren van de koker zodra er in de radius gesneden wordt. De laser snijdt immers altijd loodrecht op de wanddikte, dus ook op de hoek (radius) van het kokerprofiel.

 

Radius kokerprofielen profilelaser

Gat in de radius gesneden

 

Als dit aspect niet te voorkomen is, houd dan wel rekening met braamvorming en een behoorlijke snelheidsreductie bij het snijden in de radius. Om zoveel mogelijk uit de radius van het kokerprofiel te blijven, is de radius voor roestvaststaal en zwart gelast staal 2 x de wanddikte. Voor blank gebeitst staal volstaat normaal gesproken 1.5 x de wanddikte.

In en uitwendige radius lasersnijden

In en uitwendige radius

RECHT AFGEKORT OF MET SPECIAAL CONTOUR

Bij producten die aan beide uiteinden recht zijn is de eindsnede van het product direct ook de voorzijde van het volgende product. Bij producten met aan het uiteinde een verstek, kan niet gerekend worden met één keer een snede voor twee producten. De verstekken zijn verschillend omdat er loodrecht op de wanddikte wordt gesneden. Daarom zal een product met aan één uiteinde een verstek, ook duurder zijn dan wanneer het aan beide zijden recht afgekort is. Een product met een verstek heeft ook minimaal de wanddikte aan extra lengte materiaal nodig.

Bovengenoemde werkwijze is door de laatste vernieuwing in het machinepark geen beperking meer. Indien gewenst kan ook de afschuining op de wanddikte aangebracht worden.

Versteksnede lasersnijden

Versteksnede

Versteksnede lasersnijden metaal

SNIJSPETTERS

Door de vorm van de buizenlasersnijmachine worden de afvalstukjes door de buis heen afgezogen en bij de kleminrichting opgevangen. Ook het snijstof wordt meegezogen, maar deze hete deeltjes kunnen zich gaan hechten op de binnenzijde van het profiel (vooral roestvaststaal). Als we de profielen voorafgaand aan het snijden een speciale behandeling geven, zal de hechting van deze ‘snijspetters’ minimaal zijn.
Deze behandeling passen we alleen toe bij roestvaststaal.
Overigens wordt dit probleem kleiner naarmate de afmetingen van het profiel groter zijn.

LASNAADDETECTIE

De machines kunnen optisch de lasnaad van een profiel herkennen. Als het snijcontour ten opzichte van de lasnaad op een bepaald vlak moet komen, kan dat zo uitgevoerd worden. Bij deze functie zijn wij helaas wel afhankelijk van hoe duidelijk de lasnaad op het profiel aanwezig is. In de praktijk geeft deze functie soms incorrecte producten.

GRAVEREN

Het is mogelijk om tekst of lijnen te laten graveren voor eventuele herkenning of positionering. Deze gravering is echter dun. De mogelijkheid bestaat dat de gravering na een oppervlaktebehandeling niet meer zichtbaar is.

SNIJDEN OPEN PROFIELEN

Onze machines hebben de mogelijkheid om L-, C-en U-profielen te snijden.
Zie voor de profielafmetingen die mogelijk zijn het hoofdstuk ‘wanddiktes en afmetingen‘.

RESTSTUK DOOR INKLEMMING

Voor het inspannen van de buis in de kleminrichting is een bepaalde lengte nodig, waarbij een afvalstuk ontstaat. Normaal gesproken zal er ca. 200 mm afval zijn per ingespannen lengte.

Inspannen profiel lasersnijden

Inspannen profiel

 

Als uitzondering op deze regel kan er ook voor gekozen worden om eerst het afvalstuk aan het begin van de ingespannen lengte af te snijden en dan het materiaal exact op te snijden aan producten. Dit heeft als nadeel dat er in de laatste 200 mm van het laatste product geen sparingen meer mogen zitten. Ook zal het laatste product geen ‘schone’ eindsnede hebben.

Inspanlengte probiel lasersnijden

Inspanlengte

RESTSTUK REDUCTIECYCLUS

Om het reststuk tot een minimum te reduceren heeft de machine de mogelijkheid om de ondersteuning bij de laserkop te verplaatsen. In de normale snijpositie staat de ondersteuning voor de snijkop, maar bij het laatste product uit de ingespannen lengte kan de ondersteuning achter de snijkop worden geplaatst. Het reststuk wordt dan ca.100mm. Bij de afbeelding ‘Reststuk door inklemming – Inspannen profiel’ komt C tussen A en B in te staan. Deze cyclus kost tijd en is dus wel duurder.

Torsie- en centeringcontrole

Onze machines zijn uitgevoerd met een torsie- en centeringcontrole om de ingevoerde koker te controleren op de afwijking van deze waardes. Indien nodig worden deze waarden softwarematig gecorrigeerd.
Als de buis getordeerd of krom is, is het een probleem om de gaten recht achter elkaar of precies in het midden van de koker te snijden. Als de afwijking te groot is kan de machine deze cycli niet uitvoeren.

AFWIJKINGEN PROFIEL

Afwijking getordeerd profiel

afwijking getordeerd profiel

Afwijking niet-haaks profiel

Afwijking niet haaks profiel

Afwijking krom profiel

Afwijking Krom Profiel

TOLERANTIES OP HET BUISLASERSNIJDEN

De toleranties op het buislasersnijden kunnen in twee groepen verdeeld worden. De ene groep is de tolerantie die ontstaat door het snijproces en de bewegingen van de machine, de andere groep is de tolerantie die ontstaat door de afwijkingen van het te snijden profiel.

De machinetolerantie in de lengte richting (X-as) zal normaal gesproken +/- 0.2 mm zijn, alleen als het product veel snijcontouren heeft en daardoor erg opwarmt zal de tolerantie toenemen door de uitzetting. Deze afwijking is het grootst in het eerste product uit de nieuw ingevoerde buislengte, omdat hierbij de complete handelslengte opgewarmd wordt en uitzet.

Afwijking uitzetting

Afwijking uitzetting

Bij de tolerantie op de dwarsrichting van het profiel (Y-as) zal het een optelsom zijn van de machinetolerantie en de afwijking in het buisprofiel (kromheid, torsie, maattolerantie, haaksheid, enz.).

Zo zal bij kokerprofielen tot een 40 mm dit in de praktijk een tolerantie geven van +/- 0.3 mm. Bij de grotere profielmaten zal dit groter kunnen worden. Bij ronde buizen speelt deze afwijking geen rol.

Offerte aanvragen

  • Sleep bestanden hierheen of
    Toegestane bestandstypen: stp, step, jpg, png, pdf, dwg, dxf, xls, xlsx, doc, docx, zip, Max. bestandsgrootte: 2 MB, Max. aantal bestanden: 5.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.