Ontwerpaspecten

U heeft alle vrijheid in het ontwerpen van uw lasergesneden koker-, buis-, hoek- en U-profielen. Op deze pagina leest u meer over alle mogelijkheden die wij u kunnen bieden betreffende het lasersnijden van buizen en profielen. Hieronder geven we tevens een aantal adviezen om rekening te houden bij uw ontwerp.

Haakse snede

Doordat de buis of koker onder de lasersnijkop draait, ontstaat een snede die loodrecht op de wanddikte staat. De laser blijft zo steeds dezelfde materiaaldikte snijden. Dit is bijvoorbeeld te zien bij gaten en sparingen in een ronde buis, bij verstekken aan de uiteinden van een product of bij gaten en sparingen in de radius van een kokerprofiel.

Radius kokerprofielen

Bij kokerprofielen dient een gesneden gat bij voorkeur niet in de hoekradius van de koker te liggen. De laser snijdt altijd loodrecht op de wanddikte. Dat gebeurt dus ook op de hoek (radius) van het kokerprofiel. Dit betekent dat het kokerprofiel gaat roteren zodra er in de radius wordt gesneden.

Verhouding gaten/wanddikte

De te maken sparing of gat mag in principe niet kleiner zijn dan de wanddikte. Kleine sparingen zijn wel mogelijk, maar vragen meer aandacht tijdens het snijproces en zijn in verhouding duurder dan grotere gaten.

XY-Modus

Bij loodrecht snijden op de wanddikte ontstaat een gat waarvan de diameter verloopt. Deze diameter is uitwendig groter dan inwendig.

In XY-modus roteert niet de buis, maar beweegt de laserkop volgens de contour van het aan te brengen gat. Het aangebrachte gat blijft zo overal rond, gelijk aan een boorgat. Bij bijvoorbeeld draadgaten, kiezen we een alternatieve oplossing door te snijden in de XY-modus. Deze XY-gaten mogen niet groter zijn dan 0,5 x de diameter van de ronde buis. Bij bijvoorbeeld een buis van rond 30 mm kunnen we een XY-gat maken van rond 15 mm.

Recht of speciaal contour

Bij producten die aan beide uiteinden recht zijn is de eindsnede van het ene product direct de voorzijde van het volgende product. Eén snede volstaat dus voor beide producten. Bij producten met aan het uiteinde een verstek, gaat dat niet op. De verstekken zijn verschillend omdat er loodrecht op de wanddikte gesneden wordt. Een product met een verstek heeft ook minimaal de wanddikte aan extra materiaallengte nodig. Een product met aan één uiteinde een verstek zal dan ook duurder zijn dan een product dat aan beide zijden recht afgekort is. 

Reststuk door inklemming

Het inspannen van de buis in de kleminrichting vergt een bepaalde materiaallengte, waarbij een afvalstuk ontstaat. Normaal gesproken zal er ca. 200 mm afval zijn per ingespannen lengte.

Het is ook mogelijk om aan het begin van de ingespannen lengte eerst het afvalstuk af te snijden en dan het resterende materiaal exact op te snijden aan producten. In de laatste 200 mm van het laatste product mogen dan echter geen sparingen meer zitten. Ook zal het laatste product geen ‘schone’ eindsnede hebben en zullen er lichte beschadigingen zichtbaar zijn door de inklemming.

Graveren

Het is mogelijk om tekst of lijnen te laten graveren voor eventuele herkenning of positionering. Deze gravering is wel dun. De mogelijkheid bestaat dat de gravering na een oppervlaktebehandeling niet meer zichtbaar is.

Snijden open profielen

Onze machines hebben de mogelijkheid om U-, L- en C-profielen te snijden. De profielafmetingen die mogelijk zijn vindt u bij onze aanleverspecificaties. Voor hoekprofielen heeft het de voorkeur om koud gewalste hoekprofielen te gebruiken. De buitenhoek van deze profielen heeft een radius in plaats van een scherpe hoek. 

Lasnaaddetectie

De machines kunnen optisch de lasnaad van een profiel herkennen, mits die duidelijk genoeg zichtbaar is. Het is dan mogelijk om het snijcontour op een bepaald vlak te leggen ten opzichte van de lasnaad. Als de lasnaad niet duidelijk zichtbaar is, ontstaat een kans op incorrecte producten.

Makkelijk & snel contact opnemen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Scroll naar boven